2015. június 10., szerda

CIGÁNY KÖSZÖNÉSEK


ÜDVÖZLÉSI ALKALMAK ÉS FORMÁK
Egy háztartásban élők találkozásakor a köszönésnek nincs meghatározott rendje, hasonló a nem cigányok körében tapasztaltakkal. Kivétel a meny és a vő, akikkel szemben szigorú követelmény apósuk és anyósuk köszönése. A napszakok szerinti köszönési formák a következők:
 Első köszönés: BAXTALYI DETEHARA! DOBROJ TU/TUME! Szerencsés reggelt! Minden jót neked/nektek!
 Napközbeni köszönések: LASHOJ TYO DYES! LASHOJ TUMARO DYES! Jó napodat! Jó napotokat!
 Esti köszönés: LASHI RATYI TE DEL O DEL! Adjon az Isten jó éjszakát! Azonos válaszok: NAJIS! NAJIS TUKE/TUMENGE! Köszönöm! Köszönöm neked/nektek!
 
Egymással közelebbi kapcsolatban állók között általános köszönési formák a napszaktól függetlenül: T`AVES BAXTALO/BAXTALYI! T`AVEN BAXTALE! Legyél szerencsés! Legyetek szerencsések! Válaszok: T`AVES VI TU! T`AVEN VI TUME! Legyél te is! Legyetek ti is!
 
Örömteli családi ünnepeken vagy a gyakran spontán módon kialakult társaságokban az érkezők: DEVLESA ARAKHAV TUMEN! DEL ANDAS TUT! Istennel találtalak benneteket! Isten hozott!
 
Virrasztóba érkezők köszönése: MAJLASHI RATYI TE DEL AMEN O SUNTO DEL! Jobb estét adjon nekünk az Isten! DEVLESA ARAKHAV TUMEN! Istennel találtalak benneteket! O DEL TE JERTOL AMARE MULES! Az Isten bocsásson meg a halottunknak!
 
A többiekkel szembeni kötelező udvariasság megkívánja, hogy az összegyűlteket csak rövid időre is elhagyó elköszönjön társaitól. Ilyenkor ezt mondják: DEVLESA MUKHAV TUMEN! Istennel hagylak benneteket! PACHASA MUKHAV TUMEN! Békével hagylak benneteket! A válasz már különböző: DEVLESA!(lovári) ZHA DEVLESA!(másári) Istennel! Menj Istennel!
A társaságból végleg távozók köszönése napközben: ASHEN DEVLESA! Maradjatok Istennel! TE DEL O DEL LASHI RATYI! Adjon az Isten jó éjszakát! A válasz: ZHA/ZHAN DEVLESA! Menj/Menjetek Istennel!
 Lassú dalok megkezdése előtti engedelemkérés és a dal befejezésekor mondott jókívánságok ismertek: ENGEDELMO MANGAV SAVORAZHENENDAR, SA JERTON MA, TE PHENAV TUMENGE JEKH CHACHI VORBA! Engedelmet kérek mindnyájatoktól, bocsássatok meg, hogy elmondjak nektek egy igaz beszédet! Lováriak szerint a dal megkezdése előtt a következőket mondják: ENGEDELMO MANGAV SAVORAZHENENDAR, SA JERTON! Engedelmet kérek mindnyájatoktól, bocsássatok meg! A többiek erre így válaszolnak: DEVLESA! Istennel! Az éneklő a dal befejezése után köszönti a közönséget: DEL O DEL PE SASTYIMASTE, SAVORAZHENENGE! Adja az Isten mindnyájatok egészségre! Énekléshez fűződő szokásokhoz hasonló funkciójú a férfiak táncát megelőző beköszöntő: ENGEDELMO MANGAV! SA JERTON, KHELAV! Engedelmet kérek! Bocsássatok meg, táncolok! A táncot befejező férfi megköszöni a figyelmet tánca iránt: NAJIS TUMENGE!

 

Indián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése