2015. július 3., péntek

„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” Nemzetközi Roma Nap 2015 április 08.


Április 8-án a budapesti Nagykörúton plakátokon és hangosbemondón keresztül elevenedtek meg a magyar történelem fontos roma alakjai.
„Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!” – ez a mondat negyedszázada a marosvásáhelyi vérengzés idején hangzott el, amikor a város magyar lakosságát a környező falvakból odasiető cigányok védték meg a lincselni készülő tömegtől.
Puczi Béla, a marosvásárhelyi fekete március egyik kulcsszereplője is látható a plakátokon a fővárosi villamosmegállókban.





 A Nemzetközi Roma Nap alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a Fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között Farkas János, olimpiai aranyérmes focista,
 Szabó Ilona, ‘56-os forradalmár és Cziffra György, világhírű zongoraművész t
örténetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát.
 
A plakátkampányhoz kapcsolódóan április 8-án kisfilmeket is vetítenek a közmédia csatornáin és a kereskedelmi televíziókban. A legendás és hétköznapi emberek történetei rávilágíthatnak arra, hogy a romák és nem romák múltja és jelene mennyire összefonódik. A romák első világkongresszusán 1971-ben a több mint húsz országból érkezett küldöttek április 8-át a Nemzetközi Roma Napnak nyilvánították. Több fontos, a roma közösségeket erősítő döntés is született itt, többek között a roma himnusz és zászlót is itt fogadták el.
 
INDIÁN


 

1 megjegyzés:

  1. Ez is jó cikk csak kár, hogy itt ez is csak egy Schmidttelés!
    Áprili 7-ei HVG cikk:
    http://hvg.hu/kultura/20150407_Cigany_hosok_tortenetet_meseli_a_46os_v
    Az eredeti szerző lehet hogy nem örül annak, hogy itt INDIÁN aláírással jelenik meg az írása.

    VálaszTörlés